Veelgestelde vragen

Hieronder vind je veelgestelde vragen over onze opleiding. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mailtje naar opleiding@familiezorg.be en we geven zo snel mogelijk antwoord op je vraag. 

Veelgestelde vragen over onze opleiding

  • Welke getuigschriften behaal je bij het succesvol beëindigen van de opleiding?

    Na het succesvol beëindigen van het volledige traject van 12 maanden (deeltraject 1 + deeltraject 2) ontvang je de bekwaamheidsattesten van:

    - logistiek assistent

    - huishoudhulp

    - verzorgende

    - zorgkundige

    Het is op vandaag de bedoeling dat je dus het volledige traject van 12 maanden afwerkt en hiervoor slaagt.

  • Kan ik een bekwaamheidsattest van logistiek assistent behalen?

    Om een bekwaamheidsattest van logistiek assistent te behalen, dien je na het succesvol afwerken van deeltraject 1 huishoudelijk en logistiek medewerker nog 250u extra stage in een woon- en zorgcentrum te volgen en de extra competenties te verwerven.

    Het is op vandaag de bedoeling dat je het volledig traject van 12 maanden volgt binnen onze dienst. Wanneer je slaagt voor deeltraject 1 ga je dus verder in deeltraject 2 tot verzorgende/zorgkundige.

  • Kan ik enkel de module zorgkundige volgen?

    De module zorgkundige zit vervat in ons voltijds traject van 12 maanden.

    In de toekomst zal je bij ons terecht kunnen om enkel de module zorgkundige te volgen indien je kan aantonen dat je voldoet aan een vrijstellingsprocedure.

    Op vandaag verwijzen we voor het volgen van een module zorgkundige door naar een CVO in je buurt. Ook VDAB kan je bijstaan in je keuze.

  • Kan ik een opleiding kraamzorg volgen?

     

    Kraamzorg behoort tot de taken van een verzorgende en zit als onderdeel in onze cursus vervat.

    In deeltraject 2 zoomen we tijdens de module specifieke zorgsituaties 2 in op deze doelgroep.

    Indien je enkel een opleiding tot kraamverzorgende wenst te volgen, dien je jou te richten tot een CVO in je buurt.

     

  • Kan ik een deeltijdse opleiding volgen?

    Onze opleiding in samenwerking met VDAB is voltijds, gratis en je dient ingeschreven te zijn als werkzoekende bij VDAB.

    Indien je een job met opleiding wenst te combineren, verwijzen wij je graag door naar een CVO in je buurt.

  • Wanneer kan ik instromen als de opleiding net is gestart?

     

    De opleiding wordt twee maal per jaar georganiseerd binnen onze dienst nl. in september en in het voorjaar.

    Kies je bewust voor onze dienst en kan je wachten? Dan kan je jou aanmelden voor de procedure in samenwerking met VDAB.

    Wens je toch vroeger op te starten? Dan kan je samen met VDAB bekijken welke alternatieve opleiding bij jou past.

     

  • Kan ik de opleiding volgen als ik in een andere provincie woon?

     

    Je kan bij ons terecht voor de opleiding indien je woonachtig bent in Oost-Vlaanderen of Vlaams-Brabant. Ook indien je in een grensgemeente woont, kunnen we mogelijks een aanbod formuleren voor jou.

    Onze theorielessen vinden plaats in ons opleidingscentrum in Gent. Voor de stages zoeken we een plek in jouw regio.

    Woon je echter in een andere provincie? Dan richt je jou best tot je plaatselijk VDAB-kantoor. Zij kunnen je doorverwijzen naar een opleidingscentrum in jouw buurt.

     

  • Kom ik in aanmerking gezien mijn leeftijd?

     

    Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden voor onze opleiding. Leeftijd hoeft geen bezwaar te zijn. Veel kandidaten kiezen voor een omscholing in de zorg op latere leeftijd. Je bent dan ook meer dan welkom om je aan te melden voor de procedure in samenwerking met VDAB. Neem gerust een kijkje naar onze getuigenissen van cursisten op onze website. Je zal zien dat je geen uitzondering bent!

     

  • Kom ik in aanmerking zonder ervaring of vooropleiding?

    Er is geen ervaring noch vooropleiding nodig om in te stappen in onze opleiding. We verwijzen je wel graag door naar een infosessie waarop je kan nagaan of deze opleiding iets voor jou is. Heb je na de infosessie nog interesse? Dan begeleiden we je graag verder met VDAB in jouw traject.

  • Welk taalniveau moet ik minimaal behalen om in te stappen?

    De opleidingsverstrekkers stellen geen expliciete taaleisen.

    Tijdens de procedure met VDAB toetsen we de haalbaarheid samen met jou af.  Als richtlijn hanteren we als gewenst taalniveau  B1 (niveau 2.4 of niveau 6). 

    Tijdens de lessen dien je theorie te kunnen volgen en verwerken in een groep van maximaal 21 cursisten. Ook digitale lessen volgen hoort bij het pakket. Tijdens stages komen cursisten vaak in aanraking met factoren zoals dialect, onduidelijk taalgebruik en psychische problematieken die communicatie bemoeilijken. Bovendien kan je in een thuiszorgstage niet altijd hulp inroepen van een collega.

    Twijfel je of je in aanmerking komt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons of VDAB op. We begeleiden je graag verder in je traject.

  • Behoud ik mijn uitkering tijdens de opleiding?

    Jouw uitkeringsinstantie (vakbond of RVA) kan met jou kijken of je recht hebt op een uitkering. Ook VDAB kan jou hierin adviseren. Neem hiervoor contact op met je plaatselijk kantoor. Het is belangrijk dat je bij het begin van je opleidingsverkenning reeds bekijkt wat financieel haalbaar is voor jou. Het is een voordeel als dit zo helder mogelijk is voor jou.

  • Waar kan ik aan de slag als verzorgende/zorgkundige?

    Onze opleiding biedt grote tewerkstellingskansen in de thuiszorg en woonzorgcentra.

    Je kan als zorgkundige ook eventueel aan de slag in een ziekenhuis of thuisverplegingsdienst, maar deze plaatsen zijn beperkt.

  • Hoeveel dagen per week krijg ik les?

    De opleiding verloopt voltijds van maandag tot vrijdag. Gemiddeld kom je voor de lessen 4 dagen per week naar het opleidingscentrum te Gent en krijg je 1 dag digitale les thuis. De lesdag start dagelijks om 8u30 en eindigt om 16.30u. Op woensdag valt de les meestal van 8u30-12u30. Onder de middag krijg je 1uur pauze.

    Tijdens de stageperiodes loop je voltijds stage (38 à 40 uur per week) volgens het uurrooster van je stageplaats. Dit van maandag tot vrijdag.

  • Kan ik een vrijstelling krijgen?

    Kandidaten die bepaalde werkervaring of eerder gevolgde opleidingen (al dan niet gedeeltelijk) binnen de sector kunnen voorleggen, kunnen voor bepaalde modules (zie overzicht deeltrajecten) vrijstellingen aanvragen. Wie denkt in aanmerking te komen, kan contact opnemen met het opleidingscentrum en de infobrochure m.b.t. deze aanvraagprocedure aanvragen.

     

     

  • Waar loop ik stage?

    Tijdens deeltraject 1 loop je 25 uur kennismakingsstage in het woon- en zorgcentrum en 25 uur in de thuiszorg. Het opleidingscentrum zoekt stageplaatsen voor jou in een straal van 15km van je woonplaats.

    Tijdens deeltraject 2 herneem je bij voorkeur dezelfde stageplaatsen voor je grote stageblokken 300u woonzorgcentrum en 300u thuiszorg.

  • Welke vakken krijg ik te verwerken?

    De opleiding is opgedeeld in 2 deeltrajecten. Hieronder vind je een schema terug voor beide trajecten met bijhorende vakken. Deze vakken worden aangeboden in een mix van theorie en praktijk en onder verschillende werkvormen.

  • Hoe groot zijn de groepen?

    Als cursist kom je terecht in een gemengde groep van maximaal 21 cursisten. Theorielessen worden met de voltallige groep gegeven. Voor de praktijk splitsen we de groep vaak op, zodat iedereen voldoende kan oefenen en feedback kan krijgen. Onze dienst is sterk in begeleiding. We bieden dan ook taalcoaching, buddywerking en studiebegeleiding aan voor wie hier nood aan heeft. Tijdens de screening toetsen we samen met jou af welke extra ondersteuning een meerwaarde kan bieden.

  • Waar krijg ik les?

    Onze lessen gaan hoofdzakelijk fysiek door in het opleidingscentrum te Gent – Vogelenzang 29. Ook digitale les of zelfstudie horen bij het traject. Het is dus belangrijk dat je ook thuis aan de slag kan met de leerstof.

  • Welke coronamaatregelen gelden er tijdens de opleiding?

    Het is voor ons belangrijk dat de opleiding op een veilige manier kan doorgaan. We hanteren dan ook nauwgezet de richtlijnen voor corona binnen onze sector.

    Twijfel je nog: neem ook een kijkje op het tabblad “Veelgestelde vragen tijdens corona” op onze website.