Juli | Oilsterse vlaai volgens Petj
Geertrui Pauwels, sectorverantwoordelijke van Lovendegem-Belzele-Sleidinge, deelt haar recept voor Aalsterse (Oilsterse) vlaai. Dat is een soort broodpudding, ideaal om overschotten weg te werken. Je moet er op tijd aan beginnen, want de mastellen moeten lang genoeg in melk weken voor je ze kan gebruiken.
Voor de maand juli delen we een recept van Geertrui Pauwels, sectorverantwoordelijke uit Lovendegem-Belzele-Sleidinge.
Ingrediënten (4 personen)
- 10 droge mastellen (± 400g)
- 175 g kandijsuiker
- 75 g kristalsuiker
- 150 g speculaas
- 150 g kandijsiroop (donker)
- 1 mespunt kaneel
- snuifje zout
- gedroogde foelie (schil van de nootmuskaat)
- 2 eetlepels bruine rum
- 3 eieren
- 1,5 l melk
Bereiding
- Breng de melk samen met de gedroogde foelie, kandijsiroop, kaneel en snuifje zout aan de kook. Roer af en toe.
- Plet ondertussen de mastellen en speculaas fijn in een kom of vermaal met de keukenrobot.
- Giet de kokende melk over de mastellen heen en meng een paar keer goed om met een houten lepel. Haal de gedroogde foelie er uit.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het mengsel een nachtje trekken op een koele plaats.
- Meng de dag erna het mengsel goed los (e.v.t. met keukenmachine). Voeg nadien suiker, 2 eetlepels bruine rum en één voor één de eieren toe.
- Giet het beslag in een stenen baakschaal of emaille kom. Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 175 graden voor ongeveer 1 uur en 20 minuten.
- Laat de vlaai afkoelen.
Eet smakelijk!
Zin in een ander gerecht? Klik hier!