April | Varkenswangen met kaneelappeltjes & puree

Voor april deelt Inge De Brie, verzorgende uit Merelbeke, haar recept voor varkenswangen met kaneelappeltjes en puree.

Voor de maand april delen we een recept van Inge De Brie, verzorgende uit Merelbeke.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg varkenswangen
  • 3 grote uien
  • 2 flesjes Piedboeuf bier
  • 1 witte boterham
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel Luikse siroop
  • 1 sneetje peperkoek
  • 1 kg aardappelen
  • 2 appels
  • 1 ei
  • 2 eetlepels suiker
  • 6 dl melk
  • 50 g boter
  • maïzena
  • kruiden: peper en zout, speculaaskruiden, 3 laurierblaadjes, kaneel, nootmuskaat

Bereiding

  • Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water.
  • Kruid de varkenswangen (zonder vliezen) met peper, zout en speculaaskruiden. Bak de stukken vlees kort tot ze goudbruin zijn.
  • Pel en snij de ajuin in stukken en voeg toe aan het vlees. Laat even meebakken en blus dan met het bruin bier. Voeg een soeplepel Luikse siroop toe, een boterham met mosterd, een sneetje peperkoek en 3 laurierblaadjes.
  • Laat alles samen op een matig vuur pruttelen. Wanneer je vlot door de wangen kan prikken, zijn ze gaar. Meng er eventueel een soeplepel maïzena met wat water door om de saus nog wat in te dikken.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in partjes en stoof ze aan in boter. Strooi er wat suiker en kaneel over. Roer regelmatig om zonder de partjes te breken. Ze mogen beetgaar zijn.
  • Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Meng er een goeie klont boter, één eierdooier, melk, peper, zout en nootmuskaat onder en stamp tot een smeuïge puree.

Eet smakelijk!

Zin in een ander gerecht? Klik hier!