Wim - verzorgende

Na 11 jaar als opvoeder in een voorziening voor personen met een handicap en autisme, ging Wim aan de slag als verzorgende in de thuiszorg bij Familiezorg O-Vl.

Wim, verzorgende

Leeftijd: 37

Functie: verzorgende

Regio: Meise-Wemmel

Ik heb altijd al een hart gehad voor de zorgsector en graag voor mensen gezorgd. Daarom heb ik na het middelbaar gekozen om voor opvoeder te studeren. Het liefste werkte ik met jongeren met een verstandelijke handicap en met autisme. Ik heb 11 jaar met veel plezier gewerkt in een voorziening voor personen met een verstandelijke handicap. Hier werkte ik in een leefgroep, waar ik verantwoordelijk was voor 15 mensen. Niet gemakkelijk, en ook het vele nacht- en weekendwerk begon door te wegen.

Uiteindelijk was ik toe aan een nieuwe uitdaging en ben ik aan de slag gegaan als sectorverantwoordelijke bij een gezinszorgorganisatie. Ik merkte echter dat deze job niet echt iets voor mij was. Ik ben iemand die graag op de werkvloer staat en de functie van verzorgende leek me dan ook meer iets voor mij. Zo ben ik bij Familiezorg O-Vl. terecht gekomen en ondertussen werk ik er nu al meer dan 2,5 jaar.

Ik haal veel voldoening uit mijn job. Elke dag rij ik naar huis en kan ik trots zijn op wat ik die dag heb gepresteerd. Het belangrijkste vind ik dat je naar je cliënten luistert en met hen praat. Dit babbeltje, je aanwezigheid, samen eens een koffie drinken… dat appreciëren cliënten het meest.

Ik maak deel uit van een heel goed team. Op de vergadering van ons wijkteam is alles bespreekbaar. Onze verantwoordelijke zorgt dat iedereen aan het woord komt en vormt ook een luisterend oor voor ons, wanneer we met iets zitten. Ik heb dus goede collega’s, maar uiteindelijk werk je wel zelfstandig: je bent alleen op de baan, volgt je planning op en doet je werk bij cliënten. Je kan je collega’s wel steeds telefonisch bereiken wanneer je met een probleem zit en niet meteen een oplossing weet.

 

wim

Als verzorgende heb je een goede work life balance. Zeker als je kinderen hebt, is deze job ideaal. Vooral de flexibiliteit is een pluspunt. Bij mijn sollicitatie kon ik zelf kiezen hoeveel uren ik wekelijks wou werken. Elke week ken ik mijn uurrooster.

 Ook mijn overuren kan ik zelf inplannen. Het is mooi meegenomen dat wanneer ik toch werk tijdens het weekend, ik deze uren dan later tijdens de week kan terug nemen.

Op een doordeweekse dag zie ik zo’n 4 of 5 cliënten. Mijn takenpakket hangt af van cliënt tot cliënt, maar koken en boodschappen doen horen er vaak bij. Als het mooi weer is, vragen cliënten vaak om samen te gaan wandelen of ergens naartoe te gaan. Het leuke aan de job is dat we weinig administratief werk doen en heel dicht bij de mensen staan. Daarnaast vind ik het heel waardevol om samen met de cliënt aan de slag te gaan, hem te activeren en dan ook echt resultaten zien. Tijdens de wijkwerking bespreek ik dit dan met collega’s en zijn we soms echt trots op wat we samen met de cliënt hebben gerealiseerd.

Werken als verzorgende kan zwaar zijn. Ik heb het er heel moeilijk mee wanneer ik weet dat ik meer voor iemand kan doen, maar de cliënt dit zelf niet toelaat. Cliënten die buiten ons maar een heel beperkt netwerk hebben en zich eenzaam voelen, vind ik erg moeilijk om te zien. Het enige wat je in die situatie kan doen, is het voor de cliënt zo aangenaam mogelijk maken. Ook een cliënt zien achteruitgaan is moeilijk. Ik kan dit persoonlijk goed afbakenen en dit kunnen loslaten maakt ook deel uit van de job.

Ik werk als man in een overwegend vrouwelijk veld. Af en toe kijken mensen dan wel eens vreemd op als je als man in de gezinszorg werkt. Vooral oudere mensen. Zij zijn opgegroeid in een andere tijd met een heel ander rollenpatroon, waar mannen doorgaans niet veel huishoudelijke taken opnamen. Ik merk de laatste 5 jaar wel dat hier echt een mentaliteitswijziging heeft plaatsgevonden.  Het wordt nu veel meer aanvaard dat ook mannen actief zijn in de gezinszorg.

Als goede verzorgende moet je geduld hebben. Humor kan ook helpen. En gezonde werkijver. Je moet binnen een bepaalde tijd een aantal taken uitvoeren, dus je moet bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Ik denk dat werken als verzorgende een goede manier is voor net afgestudeerde jongeren om veel ervaring op te doen. Maar of je nu 20 jaar of 40 jaar oud bent, ik denk dat je op elke leeftijd in deze job kan stappen.