Kris - cursist

Kris volgde de opleiding tot verzorgende/zorgkundige bij Familiezorg O-Vl. en ging er na het afstuderen aan de slag als verzorgende.

Kris - cursist

Leeftijd: 46

Functie: verzorgende, volgde de opleiding tot verzorgende/zorgkundige

Regio: Berlare/Zele

Na een loopbaan van 20 jaar als leidinggevende veiligheid bij VRT in Brussel, had ik nood aan verandering. Mijn vrouw werkt als verzorgende bij Familiezorg O-Vl. en door haar verhalen over haar werk, begon het bij mij ook te kriebelen. Daarom heb ik besloten om op mijn 45ste aan de opleiding tot verzorgende/zorgkundige te beginnen.

Persoonlijk had ik de tijd van mijn leven tijdens de opleiding bij Familiezorg O-Vl. Ik zat in een goede groep met leuke mensen, bouwde mooie vriendschappen op en leerde heel veel bij. Het leukste aan de opleiding vond ik de praktijklessen en de kooklessen. Aangezien ik uit een volledig andere sector kom, waren een aantal dingen volledig nieuw voor mij. Langs de ene kant dingen zoals verzorgings- en verplaatsingstechnieken, maar ook het meer psychologische aspect: hoe benader je bepaalde doelgroepen? Hoe reageer je op sommige cliëntsituaties?

Ik ben zeer tevreden over de begeleiding tijdens de opleiding. Je kon de leerkrachten altijd bereiken als je met vragen zat. Een aantal van mijn mede-cursisten waren anderstalig en worstelden soms wat met het Nederlands. Zij konden tijdens de middag altijd terecht bij de leerkrachten wanneer er iets niet volledig duidelijk was.

Tijdens de opleiding doe je stage in een woonzorgcentrum en in de thuiszorg. Hoewel de opleiding je goed voorbereid op de praktijk, zijn die eerste dagen toch uitdagend. Maar eenmaal je erin wordt gesmeten, merk je dat je er toch klaar voor bent. Uiteindelijk leer je al doende. Sinds november 2020 ben ik nu vast aan het werk bij Familiezorg O-Vl. en leer nog elke dag bij. Ik denk dat dit eigen is aan de gezinszorg en dat maakt het ook zo leuk. Je moet zelfstandig werken en dat ligt me wel.

 

Kris

Hoewel mijn stage in het woonzorgcentrum me zeker beviel, heb ik toch voor de gezinszorg gekozen. Langs de ene kant door het betere uurrooster. Vele avond- en weekenduren zag ik niet meer zitten. Ik kom nu elke dag rond 16u thuis en werk slechts om de 6 weken tijdens het weekend. Langs de andere kant hou ik ook van de variatie in de gezinszorg, zowel qua doelgroepen als qua taken. Nu eens zorg ik voor een kindje met het Syndroom van Down, dan weer voor een oudere persoon, ik kook en strijk, ik doe boodschappen of we gaan samen naar de markt,… Er is ook ruimte om samen met de cliënt op uitstap te gaan. 

Wanneer je echt gemotiveerd bent om de opleiding te volgen, ga je een leuke tijd beleven. Die motivatie is dan ook erg belangrijk, je moet echt gedreven zijn om mensen te helpen. Ik zie het dan ook eerder als een soort van roeping dan als een job. Als je twijfelt of de opleiding wel iets voor jou is, zou ik eerst een inleefstage doen. In deze stage loop je een week mee met een verzorgende en zie je wat de job inhoudt. Ik heb dit zelf ook gedaan en voor mij werd het toen echt duidelijk dat ik de opleiding wou doen.