Fien - jobstudent

Fien ging als jobstudent twee zomers lang aan de slag als verzorgende bij Familiezorg O-Vl. 

Fien, jobstudent verzorgende

Leeftijd: 20 

Functie: vakantiejob verzorgende

Regio: Opwijk en Merchtem/Londerzeel

Ik heb 2 keer vakantiewerk gedaan als verzorgende bij Familiezorg O-Vl, in 2019 en 2020. Momenteel studeer ik voor leerkracht lager onderwijs en zit ik in mijn tweede jaar. Mijn huidige studierichting sluit hier dus niet echt bij aan, maar ik vond het net leuk om tijdens de zomer met iets helemaal anders bezig te zijn. In het middelbaar studeerde ik STW (sociaal technische wetenschappen), waardoor ik in aanmerking kwam om een vakantiejob als verzorgende te doen.

Mijn tante werkt reeds 20 jaar bij Familiezorg O-Vl. en liet me weten dat ze nog op zoek waren naar jobstudenten. Na een positief sollicitatiegesprek kon ik beginnen in Opwijk, waar ik ook woon. 

Ik kreeg een goede begeleiding bij de start van mijn job. Telkens ik voor het eerst bij een nieuwe cliënt aan huis kwam, ging een verzorgende met me mee. Zij stelde me voor aan de cliënt en legde goed uit wat er van me verwacht werd.

Een doordeweekse dag start om 8u bij een eerste cliënt. Ik blijf hier dan doorgaans 2 uur en help met huishoudelijk werk: boodschappen doen, koken, wassen, strijken, poetsen, op wandeling gaan met de cliënt,… Er zit veel variatie in mijn takenpakket. Meestal heb ik 4 cliënten per dag.

Het uitdagende aan een vakantiejob bij Familiezorg O-Vl. is dat je bij veel verschillende mensen over de vloer komt. Elke persoon wil graag dat zaken op een bepaalde manier gedaan worden  en voor veel cliënten is het sowieso al moeilijk om taken uit handen te geven. Soms kan het lastig zijn om deze taken uit te voeren op deze specifieke manier en zo aan hun wensen te voldoen. Omdat ik ook nog geen ervaring in de zorgsector had, was het begin best moeilijk. Maar eenmaal ik aan het werk was, bleek het echter goed mee te vallen.

Ik ben zelf een heel sociaal persoon en geniet ervan om mensen te helpen terwijl ik een babbeltje met hen sla. Ik vind het ook heel waardevol dat ik mensen kan helpen om langer zelfstandig thuis te wonen.

Deze vakantiejob is echt iets voor jongeren die graag en makkelijk contact leggen met anderen en graag huishoudelijke taken doen. Deze job is meer dan gewoon een bijverdienste, want je werkt hier met mensen die zorg nodig hebben en op jou rekenen.

Ik heb vooral geleerd hoe ik moet omgaan met mensen: hoe ervoor hen te zijn, aan hun wensen te voldoen en een babbeltje met hen te slaan. Ik heb ook geleerd hoe me professioneel, maar toch ook toegankelijk op te stellen. Je bent er natuurlijk om je job uit te voeren, maar de babbel met cliënten is minstens even belangrijk. Ik vind het dan ook echt leuk om tijdens het werk een praatje te slaan met de cliënt of tijdens mijn pauze samen een koffie te drinken.

jobstudent Fien