Dag van de Mantelzorger

Op 23 juni vieren we Dag van de Mantelzorger: dé dag om even stil te staan bij wat het betekent om mantelzorger te zijn, enkele misverstanden de wereld uit te helpen en ze vooral eens uitgebreid in de bloemetjes te zetten! Wij gingen in gesprek met Veerle, Cindy en Lien, drie medewerkers op het provinciaal secretariaat van Familiezorg O-Vl, die alle drie mantelzorger zijn.

Wat betekent mantelzorg voor jou?

Cindy: “Mantelzorg is zorgen voor een dierbare persoon maar ook voor de mensen rondom hem.”

Veerle: “Mantelzorg is de nodige zorg en ondersteuning bieden aan mijn beide ouders, zowel emotioneel als administratief. Mijn moeder is zelf ook mantelzorger voor mijn vader die door de ziekte van Alzheimer volledig hulpbehoevend is. Door haar te ondersteunen kan mijn vader zo lang mogelijk thuisblijven bij haar.”

Lien: “Mantelzorg is ervoor zorgen dat mijn grootmoeder nog steeds zelfstandig thuis kan wonen. Ik bezocht haar als enig kleinkind altijd in vakantieperiodes, en ik ging er iedere middag eten tot ik naar het middelbaar ging en op woensdagnamiddagen. Nu iets terugdoen voor haar doe ik dan ook automatisch en met veel liefde.”

Mantelzorger Lien en haar grootmoeder
Lien en haar grootmoeder
Mantelzorger
"Ik bezocht mijn grootmoeder altijd in vakantieperiodes en ging er iedere middag eten. Nu iets terugdoen voor haar doe ik automatisch en met veel liefde."

Wat is het mooiste aan mantelzorg?

Cindy: “Wat ik prachtig vind aan mantelzorg is het gevoel dat je iets kunt doen voor jouw dierbare, en je erna de dankbaarheid in hun ogen kunt lezen.”

Veerle: “Je inzetten vanuit onvoorwaardelijke liefde en respect voor iemand. Het is zwaar maar het zijn kostbare momenten waar je later nog veel aan zal denken. Het maakt de band alleen maar inniger met die persoon.”

Lien: “Je ontvangt veel dankbaarheid en je krijgt ook te horen van andere zorgverleners dat je veel voor haar betekent. Daarnaast ziet mijn zoon op die manier wat zorgen voor iemand is en probeert hij dit met een groot hart over te nemen in allerlei kleine zaken.”

Wat zijn de grootste misvattingen over mantelzorgers?

Cindy: “Een grote misvatting is dat geld zou verdienen aan de mantelzorg.”

Veerle: “Meestal kies je er niet echt bewust voor om mantelzorger te worden. Iemand uit je omgeving heeft op een bepaald moment hulp nodig en automatisch steek je je hand uit omdat die persoon belangrijk voor je is.”

Lien: “Het klopt niet dat je als mantelzorg geen vrije tijd meer hebt en je opeens altijd alles moet doen voor de zorgbehoevende.”

Wat zijn de grootste uitdagingen en waar heb je het meeste nood aan?

Cindy: “Het kan soms moeilijk zijn zelf emotioneel sterk te blijven en er te zijn in de zorg voor jouw dierbare. Begrip en steun van medemensen helpt me hier al heel wat bij.”

Veerle: “Er is vaak te weinig aandacht voor mantelzorgers. De aandacht en zorg gaan terecht uit naar de hulpbehoevende persoon, maar soms heeft de mantelzorger zelf ook nood aan ondersteuning, of iemand die vraagt hoe het met hen gaat.”

Lien: “Het is soms zwaar om mantelzorg te combineren met je gezin en om het evenwicht te vinden tussen zorg geven aan mijn grootmoeder en zorg geven aan mijn eigen gezin. Ik denk dat het handig zou zijn voor mantelzorgers om te weten welke vormen van zorg er allemaal bestaat, en waar je voor wat terechtkan.”

Wat wil je nog meegeven aan andere mantelzorgers of personen die erover denken om mantelzorg op zich te nemen?

Cindy: “Gewoon doen! Je zal jezelf altijd dankbaar blijven, al gaat het zorgen voor iemand die je met heel je hart graag ziet eigenlijk automatisch zonder nadenken omdat het uit liefde is. Maar het is wel belangrijk om te blijven zorgen voor jezelf. Zorg ervoor dat er meerdere mantelzorgers zijn om de taken te kunnen verdelen.”

Veerle: “Het is zwaar maar het zijn kostbare momenten waar je later nog veel aan zal denken.”

Lien: “Doe vooral wat je zelf aankan en je zelf ziet zitten. Probeer het samen met andere mensen te organiseren zodat het voor jezelf allemaal haalbaar blijft.”