CDO Ter Motte in 'De Zevende Dag'

Op 21 september 2021 was het Wereld Alzheimer Dag. Ter gelegenheid daarvan maakte De Zevende Dag een reportage over ons centrum voor dagopvang in Nevele (Deinze), CDO Ter Motte. Daarnaast passeerden Ronny, een jonge persoon met dementie en bezoeker van CDO Ter Motte, en Els, zijn mantelzorger, in de studio om te vertellen over hun ervaringen. 

In CDO Ter Motte, gelegen in het rustige Nevele (Deinze), zijn jonge personen met dementie en hun mantelzorgers welkom voor steun, informatie en een luisterend oor. Onder leiding van CDO-verantwoordelijke Evy Van Handenhoven kunnen zij op een zorgboerderij een zinvolle dag spenderen in het gezelschap van andere jonge personen met dementie. 

Zo ook Ronny (56), een bezoeker van CDO Ter Motte bij wie frontotemporale dementie vastgesteld werd. “Ik had ergens een hele dag aan gewerkt en twee dagen later wist ik dat gewoon niet meer”, vertelt Ronny. Hij kwam samen met Els, zijn partner en mantelzorger, getuigen in De Zevende Dag. Voor haar was de diagnose een opluchting. “Ronny onderging een fase van complete karakterverandering”, legt Els uit. “Nu is hij vaak kort en agressief, terwijl hij vroeger een heel sociaal persoon was. Pas na de diagnose begrepen we wat er aan de hand was.” 

 

Els vertelt over haar ervaringen als mantelzorger van Ronny in De Zevende Dag.
Els
Partner en mantelzorger van Ronny
Nu is hij vaak kort en agressief, terwijl hij vroeger een heel sociaal persoon was

Dankzij CDO Ter Motte kan Els af en toe op adem komen en haar batterijen opladen. Ze kan er te allen tijde terecht bij coördinator Evy, die tevens ook zorgbegeleider is. Ronny kan in het centrum andere jonge personen met dementie ontmoeten, zoals John, die dezelfde diagnose kreeg, maar op de uitzonderlijk jonge leeftijd van 46. 

Veel dank aan Ronny, Els en John om hun verhalen te delen en aan Evy om de werking van CDO Ter Motte te duiden in De Zevende Dag. 

Lees het volledige artikel of bekijk de reportage hier op VRT NWS. 

Voor meer informatie over CDO Ter Motte en onze andere CDO’s voor jonge personen met dementie kan u hier terecht.